top of page

El TTIP: un conflicte entre empresaris i treballadors

Per sortir de la crisi, cal que hi anem tots junts. Aquesta frase l'hem sentit des de mandataris polítics de diferents països com d'altres sectors de la societat. Amb aquesta mateixa filosofia, per tant, s'està coent el TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) o Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió entre Europa i els Estats Units amb l'intent de crear un mercat comú entre les dues potències.

Per tal que es pugui arribar a un acord, però, cal que els dos actors tinguin la mateix legislació per tal que no hi hagi empreses que aprofitin les regulacions del seu país per fer competència deslleial. És en aquest punt on es qüestiona si el TTIP comportarà una important rebaixa dels drets dels treballadors, principalment als d'Europa, on hi ha una legislació més social i avançada. Aleix Sarri, però, afirma en un article al Diari Ara que "ni el Tractat té capacitat per privatitzar cap servei públic ni per modificar els nostres drets laborals, ni s’admetrà la importació de transgènics ni carn d’animals clonats".

Una altra veu crítica que ha aparegut en aquest tractat ha sigut Julian Assange, en considerar que el TTIP busca "consolidar el neoliberalisme econòmico i tecnològic". En la conversa del fundador de Wikileaks amb el Conseller Delegat de Participació de l'Ajuntament de Madrid, Pablo Soto en les Jornades de Ciutats Democràtiques; Assange també ha afirmat que el tractat internacional afectarà a dos terceres parts de l'economia mundial. Alhora, en el TTIP també hi veu un intent de reduir la influència de la Xina.

Les converses entre Europa i els Estats Units continuen en busca d'un acord que satisfaci a ambdues parts. En les últimes setmanes, però, el sector de l'agricultura a resultat un topall en les negociacions. Entre els temes més complicats apareixen aspectes fitosanitaris i de la protecció de les denominacions d'origen. El comissari europeu de l'Agricultura, Phil Hogan, però, ha assegurat que defensaran un bon acord pels europeus i que espera trobar un acord en aquest proper any.

Entrades destacades
Entrades recents
Pàgines d'interès
Arxiu
Buscar per tags
No hay tags aún.
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page