top of page

UGT i CC.OO perden afiliats

Els dos grans sindicats han perdut una cinquena part dels seus membres durant la crisi.


Manifestació per l'1 de maig a Via Laietana | Foto: Andrea Ariet


La capacitat de mobilització social que tenien i protagonitzaven els dos grans sindicats espanyols ha perdut força i la conseqüència és que una gran part dels seus membres han abandonat les seves fileres. Segons ha fet saber un informe de la Fundació Alternativas, el relleu el prenen associacions com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o les marees.


L’Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) han perdut una cinquena part dels seus afiliats durant la crisi econòmica, en paral·lel amb el creixement de la taxa d’atur. Ambdós han disminuït el nombre de membres situant-se sota el milió.




En el cas d’UGT, la disminució ha representat una pèrdua del 19,4% del total dels seus membres; en CCOO aquest ha estat del 24,3%. Aquestes xifres negatives confirmen que els sindicats es troben en una situació complicada i davant desafiaments molt importants. L’Informe de la Fundació Alternativas publicat sota el títol Transformaciones en el Trabajo y movimento sindical. Propuestas para una renovación seria, elaborat per Beltrán Roca, s’adverteix que el nombre de suport social està clarament en declivi, malgrat que encara hi hagi nivells moderats d’afiliació especialment entre els treballadors d’empreses de major volum.


Després d’un període on els moviments socials han protagonitzat bona part de l’agenda mediàtica del nostre país, aquests han canviat no només l’espai on la ciutadania participa però també la manera com participa. És així com bona part de l’energia en les mobilitzacions es desenvolupen més aviat a través d’organitzacions com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), les marees, partits sorgits d’aquest desacord i desencant com Podemos i altres candidatures municipalistes com Barcelona En Comú d’Ada Colau. Aquestes plataformes han desplaçat el protagonisme que fins ara ocupaven els sindicats.

En declaracions a La Vanguardia, hi ha veus internes dels sindicats que reclamen una renovació en les estratègies i en l’estructura. Aquest és el cas de “Ganemos CC.OO”, una iniciativa signada per prop de 2.000 afiliats amb l’objectiu de incidir en canvis importants en els estatuts del sindicat.


L’Informe de la Fundació Alternativas conclou que, tot i aquest desplaçament progressiu dels sindicats cap a un segon pla, no estan en una via morta o de desaparició. Aquests encara compten amb alternatives i fortaleses per afrontar el futur i regenerar-se, reconeixent, per exemple, els treballadors en el seu sistema de representació.



Entrades destacades
Entrades recents
Pàgines d'interès
Arxiu
Buscar per tags
No hay tags aún.
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page