top of page

Glossari

 

Diccionari econòmic format per paraules que han aparegut a les nostres notícies.

Actualitzat el 31/05/2016

Accionista: Persona física o jurídica que té accions d'una societat, per la qual osa és propietària de la mateixa en un porcentatge proporcional a la seva participació. 

 

Atur: Situació en que es troben les persones que estarien disposades a treballar però no troben un lloc de treball. És sinònim de desocupació. 

Aval: Compromís signat per part d'una persona física o jurídica, normalment en un document de crèdit, pel qual es compromet a respondre per l'obligació de pagament que té una altra persona en cas que aquesta no ho realitzés.

 

Balanç de pagaments: Compte que registra totes les transaccions monetàries entre un país i la resta del món.

 

Coeficient de caixa: Percentatge de diners que els bancs privats han de mantenir en liquiditat. Ho determina el banc central.

Cotització: És l'acció per la qual els subjectes obligats aporten recursos econòmics al sistema de la Seguretat Social en virtut de la seua inclusió en l'esmentat sistema, per l'exercici d'una activitat laboral.


Creditor/a: Pesona física o jurídica amb la que s'ha contret un deute per bens o serveis subministrats i no pagats.

 

Creixement autònom: Creixement del PIB a través de polítiques de desenvolupament que incentiven l’emprenedoria.

 

Deflació: Fenòmen contrari a la inflació i consisteix en la caiguda generalitzada i prolongada (com a mínim, de dos semestres segons el FMI) del nivell de preus de béns i serveis.

 

Distribució de la riquesa: Repartiment dels productes  obtinguts en la indústria entre els elements que conròrren a la seva formació. Allò que es distribueix, en canvi, no és generalment el producte en sí, sinó el seu preu. 

 

Economia submergida: Conjunt d'activitats de producció i de servei realitzades fora del sistema de regulació administrativa per defugir el compliment de les obligacions fiscals o laborals i fer un estalvi dels costs indirectes. 

 

ERO: (Expedient de Regulació d'Ocupació) és l'expedient administratiu d'extinció de contractes de treball (acomiadament col·lectiu), de suspensió temporal de contractes de treball, o de reducció temporal de jornada. Sol estar basat en causes econòmiques, però també per causes tècniques, organitzatives, productives, o de força major.

 

Garantia a la inversió: garantia que s'ofereix a un inversor e adquirir una participació en una societat. 

 

IBEX 35: Índex ponderat de referencia de la Borsa espanyola, format per la capitalització de valors que pertanyen a 35 empreses. 

 

Impost de Societats: De la mateixa orma que les persones físiques tributen per les rendes que genera l'IRPF, les persones jurídiques estan sotmeses a tributació directa sobre els seus benficis. En aquest cas, el tribut que grava el seu resultat és l'impost de societats.

 

Impost sobre la Renta de les Persones Físiques (IRPF): Impost directe de naturalesa personal que grava les rentes percebudes per les persones físiques, com el rendiment del treball, l'estalvi o altres, amb la sposisbilitat que es puguin desgravar per conceptes com el pagament de la hipoteca. 

 

Inflació: Augment generalitzat i sostingut de preus de béns i serveis d'un país durant un període de temps, normalment un any.

 

Mercat negre: Mercat on es produeix el tràfic clandestí de mercaderies, divises, actius financers, etc, evadint tota fiscalitat. 

 

Mercat de treball: Mercat on es contracta un dels tres factors de producció: el treball. La oferta la constitueixen els treballadors que cerquen un lloc de treball i la demanda els empresaris que busquen mà d'obra. 

 

Mercat de valors: Mercat on es negocien títols de renta fixa i de renta variable, a curt, mig i llarg termini. 

Persona jurídica: (o persona moral) és una organització amb drets i obligacions que existeix, però no com a individu, sinó com a institució i que és creada per una o més persones físiques per complir un objectiu social que pot ser amb o sense ànim de lucre.

 

PIB: Valor a preu de mercat de tots els béns i serveis que es produeixen en un any.

 

PIME: Empreses que compten amb menys de 250 treballadors i tenen un volum de negocis inferior a 50 milions d'euros o un balanç general inferior a 43 milions d'euros. 

 

Política expansiva: Augment de la despesa pública i/o disminució dels impostos. Es tendeix al dèficit públic.

 

Política restrictiva: Disminució de la despesa pública i/o augment dels impostos. Es tendeix al superàvit públic.

Reforma fiscalUna reforma fiscal és un procés o una disposició que modifica la legislació impositiva. El Poder Legislatiu s'encarrega de canviar les lleis o d'elaborar noves normes, que han de ser promulgades pel Poder Executiu.

Salari Mínim Interprofessional: El salari mínim interprofessional (SMI) fixa la quantitat retributiva mínima que ha de percebre el treballador, referida a la jornada legal de treball, sense distinció de sexe o edat dels treballadors, siguin fixos, eventuals o temporals. El valor que pren el SMI es fixa cada any pel Govern, mitjançant la publicació d'un Reial Decret. El salari mínim mensual actual és de: 655,20€.

 

Solvència: Capacitat d'una entitat per generar fons per atendre, en les condicions pactades, els compromisos adquirits amb tercers.

 

Taxa d'ocupació: Mesura del grau en que la força del treball d'una econoia participa en la producció, i és el mateix al quocient entre el nombre d'ocupats i la població en edat de treballar (entre 16 i 64 anys). És l'objectiu principal de les polítiques laborals. 

bottom of page