top of page

El risc de pobresa augmenta en Espanya

Els ingressos per llar es redueixen i l’exclusió social augmenta


Foto: ABC


El repunt estadístic que s’espera de l’economia espanyola pels propers trimestres de l’any no sembla acompanyar bones xifres pel que fa a la pobresa. Segons les darreres dades de l’Enquesta de Condicions de Vida 2015, feta pública per l’Institut Nacional d’Estadística, el 22,1% de la població espanyola està en risc de pobresa. Els ingressos que disposen les llars tampoc augmenten i els experts auguren d’un augment substancial de l’empobriment general de la societat.


[endif]--Les dades de l’enquesta revelen que el risc de pobresa a Espanya tan sols s’ha reduït una dècima en relació amb el 2013, quan es trobava al 22,2%. Pel que fa al risc en la població desocupada, aquest es duplica enguany passant al 44,8%. La situació té un quadre pitjor quan ens referim als ingressos per llar. Aquests continuen en davallada.


Els ingressos per llar van caure un 0,2% per sisè any consecutiu. Tal i com mostra la taula, l’ingrés mitjà per família va ser de 26.092 euros, un 0,2% menys que l’any anterior. Cal destacar, però, que l’exercici de 2014 va tancar com el primer any de recuperació: l’economia, en termes estadístics, va pujar un 1,4%. Això, però, no es reflecteix en les dades de l’Enquesta, especialment en l’indicador que enguany inclou. La taxa Arope permet comparar les xifres d’Espanya amb les de la resta d’Europa. Aquest indicador, segons informa eldiario.es té en compte els ingressos mitjans, la presència o no d’ocupació en les llars i la seva intensitat (nombre d’hores treballades) i la carència de material severa (poder escalfar la casa, menjar carn,...). Segons aquesta taxa, la pobresa encara és més elevada.


  • El 28,6% de la població viu en exclusió social

  • El 13,7% de les llars arriba a final de mes amb “molta dificultat”

  • El 40% no pot afrontar despeses imprevistes

  • El 40,6% de les famílies no pot permetre’s anar de vacances una vegada a l’any

  • El 9,4% arrossega impagaments en el lloguer

Els sindicats no han trigat a dirigir les crítiques al govern en funcions del Partit Popular, titllant alhora que els les xifres d’ocupació que mostren les estadístiques no són reals. Segons un estudi realitzat per el nostre equip Factor Treball sobre els minijobs a Espanya les dades oficials sobre la situació laboral a Espanya estan amagant les veritables conseqüències de la crisis: Espanya ja és el tercer país amb major subocupació de tota la UE amb un 54,2%, només per sota de Grècia i Xipre. Treballs parcials involuntaris que s’estenen com una xacra entre joves i dones. Una situació, per tant, totalment contraposada a les darreres declaracions del vicesecretari de Comunicació del PP i candidat al Congrés per Àvila, Pablo Casado. Durant una reunió de regidors en Moraña, Casado va assegurar que “España ja és admirada un altre cop al món” pels resultats de la seva política de creació d’ocupació i argumentant que “es crea la meitat d’ocupació de tota la Unió Europea” i que els llocs de feina són “cada cop de més qualitat”. Uns fets que com hem analitzat i com esmenten els sindicats, no són certs; la situació laboral s’està farcint de precarietat.


Més formació és menys pobresa


La formació és un factor clau que influeix en prevenir un futur amb poques oportunitats i una manca d’estabilitat econòmica profunda. En aquest sentit, entre les persones amb educació superior, la taxa de pobresa es del 9,8%. Entre la població amb educació primària o inferior és de fins el 24,8%.


Un altre factor que influeix és el tipus de família. Les monoparentals, segons l’Enquesta publicada per l’INE, són les que més pateixen el risc d’exclusió social. Actualment, el 37,5% viuen en la pobresa.


Per últim, la nacionalitat tampoc està aïllada de patir pobresa. La taxa es duplica en el cas de persones estrangeres de fora de la Unió Europea (UE): concretament, del 22.1% es passa al 55,3%. Entre els estrangers que sí pertànyen a la UE, aquesta xifra disminueix al 33,3%. Encara és més baixa però igualment important en el cas de persones amb nacionalitat espanyola, amb un 18,8%.




![endif]--

Entrades destacades
Entrades recents
Pàgines d'interès
Arxiu
Buscar per tags
No hay tags aún.
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page